Mangakák


Bevezetés

A japán mangarajzolók (mangakák) nagy tiszteletnek örvendenek hazájukban, magánéletüket azonban nem élik „sztárok” módjára a nyilvánosság előtt. Épp emiatt elég keveset lehet tudni róluk, és ez természetesen igaz a yaoi (Bl) mangakákra is.

Általában a születési év, hónap és nap szokott ismert lenni, valamint a csillagjegy és a japánok által fontosnak tartott vércsoport. Mivel magyarul még ennél is kevesebb található a neten erről a témáról, megpróbáltuk itt összegyűjteni mindazt, ami velük kapcsolatban fontos lehet. Művek, kiadók, scanlation groupok stb.

A művekről az infót nagyrészt a Baka-Updates című oldalról szereztük, illetve a Manganewsről, valamint segítségünkre volt a Wikipedia és a különböző fordítócsapatok oldalai, rajongói oldalak, interjúk, kiadók honlapjai, és természetesen a saját olvasmányélményeink is.

Minden mangakáról igyekeztünk fényképet is szerezni, de volt, akiről nem sikerült: ilyen esetekben az illető persona-ja (az a kis rajzocska, ahogy a mangakák saját magukat ábrázolják az olvasókhoz szóló rövidke kommentárokban) fog szerepelni.

Emellett röviden jellemeztük is az egyes alkotók stílusát és műveit. Megpróbáltuk dióhéjban összefoglalni, hogy milyen az adott mangaka rajzstílusa, általában milyen témájú, mennyire hardcore mangákat rajzol, illetve hogy kiknek, milyen korosztálynak, milyen gondolkodású embereknek ajánlanánk. Itt nem biztos, hogy minden esetben képesek voltunk szubjektíven nyilatkozni, ne is várjátok tőlünk, mi is rajongók vagyunk. Egy esetben sem az értékelés, vagy az összehasonlítás volt a célunk, hanem, hogy képet adjunk azoknak az idevetődött kezdő yaoisoknak, akik még csak most ismerkednek a műfajjal, illetve azoknak a már nem kezdőknek, akik esetleg még nem ismerik az adott alkotót, vagy többet szeretnének róla megtudni. Az ajánlásokról annyit: mindenki maga dönti el, hogy mennyire érzi érettnek magát a műfajhoz, de nem vállaljuk a felelősséget senki lelki-szellemi épségéért! 
Est Em/Esuto Emu
Koide Mieko
Minase Masara
Naono Bohra
Nitta Youka
Ogasawara Uki
Sadahiro Mika
Sakuragi Yaya
Sugiura Shiho
Shimizu Yuki
Yamada Yugi
Yamane Ayano
Yoshinaga Fumi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése