2013. augusztus 31., szombat

Est Em: Carmen  (befejezett)
 
   
Kiadás éve: 2008
Hossza: oneshot
Japán kiadó: Libre Shuppan
Egyéb kiadó: ----

Fanfordítás:
Angol: After School Scans
Magyar: Yaoiarts - Arita

     

 






Ismertető:

Ez volt az a oneshot, ami miatt két évvel ezelőtt Est Em művészetének a rabja lettem. Ritka pillanat volt: Airisu kinyitotta a BeBoy Goldot, hogy megmutassa, mit alkotott ez a számomra fura nevű mangaka, és belém csapott a villám. Azt hiszem, ezt nevezik szerelemnek első látásra. Két évet kellett várnom, hogy végre olvashassam is a történetet, és talán mondanom sem kell, hogy nem okozott csalódást.

A Carmen a Seduce Me After the Showhoz és a Red Blinds the Foolishoz hasonlóan ismét az Est Em által annyira kedvelt spanyolos torreádor tematikából merít, Georges Bizet ismert operáját öltözteti yaois köntösbe. A történet az őrült, mindent feláldozó szerelemről szól, amely egyszerre abszurd és mégis banális. Az ifjú és naiv katona, José, szerelmes lesz a gyönyörű, ám szívtelen és kacér cigánylányba, Carmenbe. A kedvéért elhagyja családját és a lányt, akit eredetileg feleségül szándékozott venni, kilép a hadseregből és beáll a csempészek közé – azaz tönkreteszi egész addigi életét. Mindez az áldozat azonban mit sem ér Carmen szemében, aki miután ráun a fiúra, lelkifurdalás nélkül félredobja Escamillo, a torreádor kedvéért. José kétségbeesésében számon kéri a cigánylánytól addigi ígéreteit és szerelmüket, de ő visszautasítja, azzal, hogy már mást szeret. A férfi dühében és fájdalmában leszúrja Carment, majd térdre rogy a holtteste mellett – így találják meg, és viszik el a börtönbe.

A manga cselekménye voltaképpen ugyanezt a tematikát követi, de a szerelmi szál természetesen a két férfi között bonyolódik. Mivel csupán egy oneshotról van szó, nincs sok idő és hely a történet kifejtésére és a karakterek bemutatására, de Est Em nem hiába a sűrítés mestere. Ezúttal is félelmetes, amit művel. A mindössze huszonnyolc oldalas oneshot feneketlen mélységeket rejt, és az olvasó beleszédül az általa generált gondolatok kavalkádjába. A megkapó erejű képek és a rövid, velős mondatok villanásszerű részleteket mutatnak be egy tragédiával végződő kapcsolat történetéből és a narrátor-főszereplő José gondolataiból. A hangulat furcsán nyomasztó – brutális, ahogy a Hold ráncos, öreg szemként les a tizenegyedik oldalon - egyszerre sugall robbanni készülő feszültséget, és belenyugvást a megváltoztathatatlan végzetbe.

Magától értetődően, azoknak ajánlom ezt a gyöngyszemet, akik szeretik Est Em művészetét és többre, másra vágynak annál, mint amit a hagyományos yaoi mangák nyújtanak. 

Arita


Letöltés: itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése