2013. augusztus 31., szombat

Sanami Matoh: Fake  (befejezett)


Kiadás éve: 1994
Hossza: 7 kötet
Japán kiadó: Biblos
Egyéb kiadó:
Angol: Tokyopop
Német: Carlsen Comics
Francia: Tonkam

Fanfordítás: 
Magyar: Yaoiarts - Corot








 Ismertető:

A Fake Sanami Matoh legismertebb és legtöbbet emlegetett munkája, emellett pedig egyik személyes kedvencem. A yaoirajongók körében mozgókép formája sem ismeretlen, hiszen a Sensei rendőrsztorija az animekészítőket is megihlette. Az 1996-ban megjelent OVA, a manga második kötetének első fejezetét dolgozta fel. Valószínűleg a két főszereplő, Dee és Ryo történetének népszerűségéhez az anime verzió is nagy mértékben hozzájárult, és talán ennek köszönhető, hogy a hét kötetet megélt manga több nyelven megjelent, az angol mellett németül és franciául is elérhető a rajongók számára. A Fake a könnyen fogyasztható darabok közé tartozik, ahol elsősorban a karaktereken és az érzelmeken van a hangsúly, melyekhez tökéletes körítést ad az akcióban és poénokban dúskáló történet. Műfaját tekintve a shounen-ai kategóriába sorolható, ezen belül hamisítatlan akció-vígjáték.

A Fake egy remekül megkomponált darab, a mangaka mesterien keverte benne a különböző műfajokat. Nem okoz csalódást azoknak sem, akik romantikára, mély érzelmekre vágynak, és azok is nyugodtan kézbe vehetik, akik csupán felhőtlen szórakozásra, vagy épp izgalmas akcióra áhítoznak. Számomra ez a sokszínűség és összetettség teszi igazán szerethetővé Matoh-sensei művét.

A manga történetét nehéz összefoglalni pár mondatban. Szerkezetét tekintve két nagyobb egységre bontható, mely egy fő és egy általános, átfogó cselekményszálat foglal magába. Az alaptörténetet, mely a két főszereplő kapcsolatának alakulását kíséri végig, keretbe foglalja a fejezetről-fejezetre változó történetek sorozata. A manga első kötete megadja a történet alaphangulatát, felvonultatja a legfontosabb szereplőket illetve Dee és Ryo kibontakozó románcának kezdete is egyben.

A cselekmény helyszíne New York, amolyan tipikus amerikai filmekből ismert rendőrőrs, nyüzsgő alkalmazottakkal, bilincsbe vert gyanús alakokkal, és egy mindig szigorú és morcos főnökkel. Itt dolgozik Dee Laytner és újdonsült partnere, a félig japán származású Randy Mclean, azaz Ryo. A manga minden fejezete egy-egy újabb megoldatlan ügyet jelent a két főszereplő számára. A munkájukkal járó borzalmak, az állandó veszély, a bűntények által megismert emberi sorsok, a szereplők múltjából felbukkanó árnyak, mind-mind befolyással vannak a két főszereplő karakterének változására, egymás megismerésére és kettejük kapcsolatának alakulására. Nemcsak a bűnözőkkel kell nap mint nap megküzdeniük, hanem saját érzéseikkel is csatát kell vívniuk. A megoldott bűnesetek szaporodásával párhuzamban kezdeti barátságuk lassacskán elmélyül, szorosabbá válik és hamarosan kézzel fogható lesz a két férfi közötti vonzalom.

A Fake egyes történetei önmagukban is megállják a helyüket, ha rövid és izgalmas krimiként tekintünk rájuk. Azonban, ha a történet egészét vizsgáljuk, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy ezt a mangát nem az akcióban gazdag epizódok, hanem a színes karakterek teszik igazán érdekessé. A sorozat szereplői, eltekintve a klisésnek tűnő rendőrsztoritól, számomra igazi kézzel fogható hús-vér emberek, teljesen hétköznapi problémákkal, érzésekkel és gondolatokkal.

Nem szeretem az adott történet kapcsán külön kiemelni a karaktereket, de ez esetében úgy érzem, szükséges, hogy néhány szóval bemutassam a legfontosabb szereplőket, hiszen ők viszik a vállukon az egész Fake univerzumot.

A két főszereplő személyisége olyan, mint a tűz és a víz, a természetükből fakadó ellentétek konfliktushelyzetek sorozatát és vicces jelenetek garmadát hordozzák magukban. Az egyetlen, ami közös Ryo és Dee életében, a fájdalmas emlékű múltjuk, mely mindkét férfi lelkében maradandó nyomokat hagyott. Dee igazi tökös zsaru, nagy pofájával, nemtörődöm stílusával gyakran kergeti őrületbe a körülötte lévőket, és sportot űz abból, hogy a főnöke idegein táncol. A machós viselkedés azonban érzékeny lelket takar, a mindig magabiztosnak látszó Dee legbelül csupaszív, aki teljes vállszélességgel harcol a kiszemelt kedvesért. Néha esendő és gyerekes, de vidám, „bántóan” őszinte és nyílt természetével bárkit levesz a lábáról. Nem rejti véka alá biszexualitását és azt sem őrizgeti hét pecsétes titokként, milyen érzéseket táplál Ryo iránt.

Dee-vel ellentétben partnere félénk, halk szavú, nyugodt személyiség. Ryo mindenkivel barátságos, de emellett zárkózott természetű, aki nagy odafigyeléssel és lelkiismeretesen végzi a munkáját. Találkozása a karizmatikus Dee-vel, teljesen felborítja Ryo addig nyugalmasnak hitt életét. Nem tud mit kezdeni azokkal az intenzív érzésekkel, amivel a másik férfi bombázza, ahogy saját érzelmeivel sem képes megbirkózni. Nagy ellentmondás Ryo személyiségében, hogy amíg a munkájában határozott és kemény, addig az érzéseiben teljesen bizonytalan.

A két rendőr első közös munkája során ismeri meg Bikkyt, a nagyszájú punkot, akinek apját a drogokkal üzletelő Richard Feldman öleti meg. A makacs és önfejű fiú eleinte mindenkivel bizalmatlan, rendkívül vaskos és magasra emelt falait csak Ryo kedvessége képes áttörni. Az árván maradt fiút, aki természetében felettébb hasonlít Dee-re, Ryo veszi magához. Bikky innentől kezdve fontos részét képezi a két férfi kapcsolatának. Ő lesz Ryo új családja és Dee életének legnagyobb megkeserítője. A meggyőződése, miszerint mindenáron meg kell védenie Ryo-t partnere állandó zaklatásától, rengeteg komikus helyzetet teremt. 

Carol, a zsebtolvaj hasonló módon csöppen bele, és válik részesévé a két főszereplő életének, mint Bikky. Ő is árva, akárcsak Ryo védence. A pajkos tinédzserlány leginkább szurkálódó természetével és kihívó viselkedésével hívja fel magára a figyelmet. Bikky és Cal kapcsolata, az egyik olyan heteroszexuális szál, amit a mangaka belecsempészett a történetbe.

JJ és Berkley Rose a Fake anime verziójában is szerepet kaptak, valószínűleg nem véletlenül, hiszen mindkét karakter felejthetetlen színfoltja a történetnek. JJ, az a fajta hősszerelmes aki mindig akkor tenyerel bele egy-egy jelenetbe, amikor senki sem várja. Rajongva imádja Dee-t, állandó rémálmot okozva ezzel a nagypofájú zsarunak. Berkley Rose pedig az a fajta jól szabott öltönyben feszítő, szigorú nagyfőnök, aki a legsűrűbb golyózápor közepén is tökéletes nyugalommal uralja az adott helyzetet. Ő is gyengéd érzelmeket táplál Ryo iránt, ezzel sok kellemetlen percet okozva főhőseinknek.

Bikky és Carol szerepeltetése jócskán túlmutat a mellékszereplők fogalmán, nemcsak néha fel-felbukkanó karakterek a mangában, hanem fontos szereplői a történetnek olyannyira, hogy a kötetek végén néhány kivételtől eltekintve, külön kis fejezeteket olvashatunk róluk.

A mű grafikája elég szokatlan és egyedi, felépítése szerintem sokkal inkább hasonlít egy amerikai képregényre, mint egy mangára. Talán a krimi műfajából adódik, hogy elég sok a szöveg, így kevesebb hely maradt a rajzoknak. Viszont Sanami Matoh nagyon odafigyelt a részletekre, alaposan kidolgozott hátterek jellemzik az egész mangát, nem beszélve a történethez hozzá tartozó akciódús, sokszor véres jelenetekről, melyek helyenként döbbenetesen hitelesek és pörgősek. A mangaka stílusa nagyon jellegzetes, sok a közeli képkocka, ami a szereplők arcára fókuszál, a gyönyörűen megrajzolt, kifejező szemek és a pontosan ábrázolt mimika mindent elárul a szereplők érzéseiről. A történethez hűen, a karakterek férfias vonásokat kaptak, nem kigyúrt bodybuilderek, hanem pontosan úgy festenek, mint azok a kemény kötésű zsaruk, akik naphosszat veszélyes bűnözőket hajkurásznak.

A Fake azon művek közé tartozik, mely arcpirító szexjelenetek nélkül is képes bemutatni, azt a mély és szenvedélyes köteléket, ami a két főszereplő között kialakult. Ez részben azoknak a mesterien megrajzolt csókjeleneteknek köszönhető, amiket a mangaka olyan hatásos módon ábrázolt, hogy akár kezdő színjátszóknak is mutogathatnák gyakorlati példaként. Ha első ránézésre, a manga grafikája nem nyeri el az olvasó tetszését, az igéző tekintetek és a csókjelenetek biztos kárpótolnak majd mindenkit, aki kézbe veszi ezt a zseniális művet.

A Fake, hét kötetével egy tökéletesen befejezett történet. Soha nem reménykedtem folytatásban, talán maga Matoh sensei sem gondolt rá, hogy egy nap tovább álmodja Ryo és Dee történetét. 2004-ben azonban kiadták az öt fejezetből álló Fake II, mely a japán Hug magazinban jelent meg. Az új szezon új grafikát kapott, kifinomultabb, letisztultabb lett, de számomra valahol el is vesztett valamit abból a Fake-érzésből, ami az első sorozatot annyira szerethetővé tette. Ennek ellenére érdemes belenézni, ha valaki folytatásra vágyik.

Nehéz olyan mangát ajánlani, amit feltehetően a műfajban jártasak közül már sokan ismernek. Aki eddig csak az anime verziót látta, az már kapott ízelítőt a Fake hangulatából, vétek lenne, ha ezek után nem olvasná el a mangát, ami még több izgalommal, humorral és romantikával kecsegtet. Viszont, aki most ismerkedik magával a műfajjal annak bátran ajánlom Matoh sensei művét, hiszen nem kell azonnal sokkoló szexjelenetekkel szembesülni. A Fake története szórakoztató, humorban páratlan, végig nagyon izgalmas, tele érzelemmel, szimpatikus karakterekkel és felejthetetlen csókjelenetekkel. 

Corot

12 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm a karácsonyi ajándékot!
    Izgulva és vigyorogva olvastam az új részeket!
    Adrienn

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Örülök, hogy jól szórakoztál rajta.

      Törlés
  2. Bikkyék változatlanul aranyosak, de ezt már mintha egyszer olvastuk volna, csak más környezetben.
    JJ nem javul.
    Nagyon szépen köszönöm, nagyon szeretem ezt a sorozatot is.
    Adrienn

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy már kerültek hasonló szituációba a srácok. Örülök, hogy tetszik a történet.

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok azt szeretnem kérdezni hogy körül belül mikor várható az új rész :) a választ előre is Köszönöm :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. YAOI-mennyország izmostestű istenére esküszöm, hogy nemsokára olvashatjátok a következő fejezetet!

      Törlés
  5. Szia Coro bocsi hogy ezzel zavarlak biztos sok dolgod van de körül belül megtudnad mondani hogy mikor jön az új fejezet imadom ezt a mangát es Köszönöm az Eddig fordítást is. És mégegyszer bocsi hogy ezzel zavarlak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy rajtam kívül is akad itt Fake rajongó. Ha a kérdésedre pontos választ tudnék adni, akkor felterjeszthetném magam a legmenőbb jövőbelátó címre, így csak annyit mondhatok, hogy igyekszemigyekszem. Nemcsak időre van szükségem, hanem némi ihletre és megfelelő hangulatra is.

      Törlés
  6. Értem és köszönöm a gyors választ

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm az új fejezetet nagyon tetszett :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó, várom a folytatást! Köszönöm ezt a csodás munkát! :D

    VálaszTörlés