2013. szeptember 4., szerda


Shimizu Yuki


Született: december 9.
Csillagjegy: Nyilas
Vércsoportja: 0

Shimizu Yukiról, mint általában a mangakákról nincs sok minden az interneten, de azért találtam pár személyes információt. A mangaka nagyon fontosnak tartja az egészséges életmódot, és igyekszik aszerint is élni, szereti a motorokat és a kutyákat, van is egy tacskója, Darjeeling.

Szívesen eszik tengeri herkentyűket, de a rákot utálja. Hasonlóképpen állt a yaoihoz is, ostobaságnak tartotta és ki nem állhatta, amíg bele nem botlott a June magazin egyik számába. Szerencsénkre, annyira megtetszett neki a dolog, hogy úgy döntött, ezzel a műfajjal fog foglalkozni.

Első profi mangája, és egyben legismertebb műve a 11 kötetes Love Mode, amely 1995-ben indult útjára a BexBoy magazinban. A több egymáshoz kapcsolódó történetből álló manga nagyon népszerű lett japánban és külföldön is: mind angolul, mind németül kiadták. Shimizu Yuki a Love Mode rajzolása közben alakította ki rajzstílusát: a 11 kötet alatt az artwork hatalmas változásokon, fejlődésen megy keresztül, ami egyértelműen az előnyére válik. A Love Modehoz rajzolt az alkotónő két melléktörténetet is, Lovers Mode és Love Unlimited címmel, de ezek nem esnek a licenszjogok alá, így az interneten is hozzáférhetők.

A mangaka a későbbiekben, 2004-ben a Biblos kiadónál megjelentetett egy lazán egymáshoz kapcsolódó oneshot gyűjteményt Recipe címmel. Ez négy történetet tartalmaz, a címük: Recipe, Dying Happy, The Uncle I Like, és Decoration. A Dying Happy kivételével, a kötet összes többi története elég shotakonba hajló, az ukék jóval fiatalabbak a seméiknél, elsősorban a The Uncle I Like-ban, ahol az uke mindössze 13 éves, és nem is látszik többnek.

2005-ben a mangaka elkezdett egy újabb hosszabb sorozatot: a természetfeletti és drámai elemeket is tartalmazó Ze máig is fut, és már a hatodik kötetnél tart.

2006-ban pedig egy nagyon szép, tragikus végű szamurájos oneshot jelent meg Shimizu-senseitől a Libre kiadónál Matsugo no Yume címmel.

A mangák mellett Shimizu Yuki készít regényillusztrációkat is. Konohara Narisének két művét is díszítik az általa rajzolt képek, és jó hír hogy mindkét regény immár angolul is megvásárolható a DMP June jóvoltából, Mama Don’t Cry és The Man Who Doesn’t Take Off His Clothes címmel.

Shimizu Yuki rajzstílusáról elmondhatjuk, hogy az évek során rengeteget változott. A kezdetek stílusára jellemző, hogy a mangaka természetellenesen karcsú, elnyújtott testű és fejű, hegyes állú, már-már manierista stílusú figurákat rajzolt. Ez pl. a Love Mode első köteteiben zavarónak hat, a későbbi mangáknál már kevésbé feltűnő, de itt-ott még észrevehető. Az újabb rajzok sokkal kifinomultabbak, elevenebbek, sokkal több az árnyékolás, arányosabbak a figurák, szebbek az arcok, hajak, és a hátterek is kidolgozottabbak.

A másik jellemző vonás, hogy Shimizu Yuki a legtöbb esetben ragaszkodik a párosok közötti nagy korkülönbséghez. Ez néha már a shotakon szintjét jelenti, mint ahogy föntebb említettem, de mást történeteiben is gyakori a tíz éves vagy annál is nagyobb korkülönbség. Magas, szélesvállú, cool, de mégis gyengéd semék és karcsú légies, de fiús ukék szerepelnek a mangáiban, és mivel a partnerek között ekkora a különbség, nem fordulhat elő szerepcsere. (Ha valaki látott tőle reversible sztorit, szóljon, én nem találtam!) Vannak persze kevésbé kiegyenlítetlen erőviszonyokat tükröző párosai is, de az előzőfajta felállás a gyakoribb.

A történetei változatosak, nem hiányzik belőlük a humor, valamint a szex sem - ez utóbbi főleg a Recipe oneshotjaiban kap rendkívül kiemelt szerepet - a legjobban viszont a drámáit szeretem. Shimizu Yuki a maga szép és finom rajzstílusával olyan csodálatosan tudja az arcokon ábrázolni az érzelmeket, a boldogság mellett (észvesztően vidám mosolyokat tud rajzolni) a szomorúságot, a fájdalmat az elhagyattotságot és a magányt is, hogy az olvasónak elfacsarodik a szíve.

Shimizu Yuki mangáit, elsősorban a Love Mode-ot vagy a Ze-t és a Matsugo no Yumet-t mindenkinek, még kezdő yaoisoknak is merem ajánlani, a többivel vigyázzon, akit zavar a shota. Ugyan a Love Mode-ban is van egy-két ilyen páros, de annyira nem durva a helyzet, mint a The Uncle I Like esetében.


Művei 


1995- Love Mode (Biblos) 11 kötet
Angol kiadó: BLU Manga
Német kiadó: Carlsen Comics
Magyar fordítás: Club Shion
2003. Lovers Mode (Biblos) oneshot, side story
Scanlation: Dangerous-Pleasure
Love Unlimited (Biblos) oneshot, side story
Scanlation: Essence of Purity
2004. Recipe (Biblos) 1 kötet
Scanlation: Hurrah for Tarts
2005. Ze (Shinshokan) 6 kötet, még fut
Scanlation: Preccatore-Sanctuary
2006. Matsugo no Yume (Libre) oneshot
Scanlation: Dangerous-Pleasure
Magyar fordítás: Club Shion 


Arita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése