2013. szeptember 4., szerda



Sugiura Shiho

 
Született: január 21.
Csillagjegye: Vízöntő
Vércsoportja: AB

Sugiura Shiho nem tartozik a hardcore yaoi mangakák közé, sőt, ha nagyon szigorúak vagyunk, még a yaoi mangakák közé sem sorolhatnánk be. De én nem leszek szigorú, és ugyebár az oldal címe nem Hardyaoiarts, meg egyébként is: ő az egyik kedvenc mangakám. Ha kategorizálni akarjuk Sugiura-sensei műveit, akkor, ha a mostanában nyugaton használt terminológiát vesszük alapul, a shounen-aik között helyezhetnénk el őket. Vagy mondhatjuk azt is, hogy nagyon light Bl-t rajzol, esetleg shoujot Bl szálakkal…

A lényeg, hogy műveiben, bár férfiak, fiúk játszák a főszerepet, és az ő kapcsolataikkal foglalkozik, maximum öleléseket, csókokat láthatunk, több nem történik. Megvan nála a seme-uke leosztás, valamint a legtöbb mangájában a szerelem ténye is kimondásra kerül, de nem a szexualitás, hanem az érzések, illetve a történet állnak a középpontban. Az olvasónak mégsem lehet hiányérzete, legalábbis nekem nem igazán volt. Véleményem szerint, furcsa is lenne egy Sugiura mangában forró szexjeleneteket látni: az egész stílus annyira más, egyszerűen nem „arról” szól. A történetei nagyon érzelmesek, finomak és érzékenységet sugárzóak, mint ahogy maga az artwork is. Ez utóbbi sokakat elriaszthat. A mangaka természetellenesen karcsú, törékeny, elnyújtott alakú figurákat rajzol. Rájuk pillantva az embernek az az érzése támadhat, hogy mindjárt elemelkednek a földtől, annyira könnyűnek és súlytalannak tűnnek. Az arcok hosszúkásak, hegyesek, enyhén szögletesek és csontosak, a hajak mintha fel lennének tupírozva, össze-vissza állnak. Vékony, finom vonalakat használ, elég sokat satíroz és árnyékol, ettől egy-egy mangaoldal elég kuszának tűnhet. A szereplők jellegzetesek: tipikus figura az alacsony, fiúsan vékonyka, kedves, jószívű és kissé szerencsétlen, de bátor és őszinte uke, aki gyakran visel szemüveget. A seméi magasak és karcsúak, nem kigyúrt, nagydarab figurák. Ukéikkel lovagiasak, gyengédek, erős védelmező hajlamokkal. Annak ellenére, hogy a szexualitás nem kap fontos szerepet az alkotónő műveiben, a szereplők közötti érzések azért nagyszerű kifejezést nyernek a szépségesen szép csókjelenetekben, és ott vannak azok az ölelések és tekintetek, amelyektől az ilyesmire fogékony olvasó teljesen elérzékenyülhet.

Amit még okvetlenül megemlítenék Sugiura-senseiel kapcsolatban az a humora. Nagyon finom, ironikus humorérzéke van, amely általában a rajzok mellé biggyesztett tréfás kis megjegyzésekben, a történet kommentálásában, esetenként chibifigurákban nyilvánul meg. Sokszor az embernek olyan érzése van, hogy a mangaka parodizálja a saját történeteit és karaktereit, valamint néha a yaoi-fan hölgyeményeket is. Ezek a humoros kis intermezzók nagyon feldobják a mangáit, mintegy különleges ízt, zamatot adnak nekik.

Sugiura Shihonak nem sok mangája ismert, ha rákeresünk, sok címet nem fogunk találni. Ez azonban megtévesztő, mivel a mangaka a maratoni hosszúságú művekre specializálódott, két nagyon hosszú sorozata is van. Az egyik az 1996-ban indult, 24 kötetet megért Koori no Mamono no Monogatari, a másik pedig a Silver Diamond, amely 2003 októberében indult, és azóta is fut, jelenleg a 14-es kötetnél tart. Eme két manga közös jellemzője, hogy mindkettő a fantasy műfajába tartozik. A Koori no Mamono no Monogatari, angol címén The Icecold Demon’s Tale egy különös, középkorias jellegű fantasy világban játszódik. Egy démon és egy halandó(?) fiú hosszú közös utazásait és kaladjait mutatja be, izgalmas és érdekes történettel, és egy nagyon szép szerelemi szállal a két főszereplő között. 2006-ban készült hozzá egy egykötetes side story gyűjtemény, a Koori no Mamono no Monogatari Gaiden. A mangasorozaton belül is találhatunk egy önálló történetet: ennek címe Rapunzel, amely egy önmagában is élvezhető, kedves kis sztori, a Grimm-testvérek azonos című meséjének átdolgozása.

Másik fantasy témájú mangáját, a Silver Diamondot angolul is és németül is kiadták, nagyon népszerű az olvasók körében. Sokan a Fushigi Yuugi shounen-ai verziójának is nevezik a két alaptörténet hasonlósága miatt: egy fiú (a Fushigi Yuugiban egy lány) egy másik világba kerül, amelyet különleges képességeivel meg kell mentenie, és mindeközben sok-sok jóképű bishi veszi körül.

A két hosszú sorozat mellett Sugiura Shiho rajzolt még rövidebb történeteket is. Érdekes, hogy valamennyi művét, az előbb említett két sorozatot is, a Tousuisha kiadó jelentette meg, az, amelynél 1996-ban debütált Isagi-Kojima című mangájával. Ez egy iskolai történet, két gyerekkori jóbarátról szól, elég drámai darab. Sajnos a mangát scanlatelő csapat, az Essence of Purity felbomlott, így egyelőre egészben nem hozzáférhető az angol fordítás, reméljük, előbb-utóbb majd átveszi valaki. Szintén 1996-ban jelent meg a Cinderella Boy című manga, amely egy makacs és elég nehéz természetű fotómodell és újdonsült menedzsere kapcsolatát mutatja be. Ennek scanlatelését szerencsére befejezték, mindenkinek csak ajánlani tudom, nagyon kedves, aranyos történet. Még ugyanebben az évben látott napvilágot egy Wana című hét oneshotot tartalmazó gyűjtemény.

Ezek után nem lehet meglepő, ha azt mondom, hogy Sugiura-sensei műveit bátran merem ajánlani mindenkinek. Azoknak is, akik csak most ismerkednek a yaoival, sőt olyanoknak is, akik magát a yaoit nem szeretik, viszont a könnyed shounen-ai történetekkel nincs problémájuk, valamint nyugodtan olvashatják őket fiatalkorú olvasók is. A Silver Diamondot és a Mamonot főleg azoknak ajánlanám figyelmébe, akik szeretik a fantasy stílusú démonos-kalandos történeteket, nekik mindenképpen megérheti, hogy belelapozzanak. 


Művei 


1996. Isagi-Kojima (Tousuisha) 1 kötet
Scanlation: Essence of Purity
Cinderella Boy (Tousuisha) 1 kötet
Scanlation: Essence of Purity
Wana (Tousuisha) 1 kötet, 7 oneshot
Scanlation: ------
Koori no Mamono no Monogatari (Tousuisha) 24 kötet
Scanlation: Essence of Purity
2003. Silver Diamond (Tousuisha) 14 kötet, még fut
Angol kiadó: Tokyopop
Német kiadó: Carlsen Comics
2006. Koori no Mamono no Monogatari Gaiden (Tousuisha) 1 kötet
Scanlation: Essence of Purity 


Arita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése