2013. szeptember 5., csütörtök


Internetes fórumközösségek

Egy fórumközösség antropológiai vizsgálata

Volt egyszer egy testvérpár, két lány: Arita és Giana. Mindketten szerettek jó történeteket olvasni, és jó filmeket nézni. Arita kisiskolás korában látott egy rajzfilmet a helyi moziban: a címe A szél harcosai volt, de Arita nem jegyezte meg, csak azt tudta, hogy nagyon tetszett neki. Egyetemista lett, mikor rátalált újból, s ezután rászokott az animék nézésére és a mangák olvasására. Lassanként felfedezte a yaoit is, és eljutott a Sóhajom nevű oldal fórumára, ahol végre magához hasonló érdeklődésű emberekre talált. Jó kis közösség jött itt létre, amiről sokat mesélt Gianának. Gianát, aki akkor már a Pécsi Tudományegyetem Néprajz Szakán tanult, érdekelni kezdte a téma és foglakozni kezdett vele. OTDK-zott, ebből írta a szakdolgozatát, majd a doktori képzés (PHD) keretein belül folytatta tovább a tudományos munkát.

OTDK dolgozatát, amely a több mint száz oldalas szakdolgozat rövidített változata, letölthetitek az oldalról. Azért tettük fel, mert szerintük érdekes, hogyan lát minket, rajongókat egy kutató.

A dolgozat megszületésében nyújtott segítségért köszönetünket fejezzük ki a Pécsi Tudományegyetem Néprajz Tanszéke oktatóinak, akik a szokatlan téma dacára sem idegenkedtek a kutató támogatásától, illetve mindazoknak a más egyetemeken tanító tanároknak és doktoranduszoknak, akik segítették és most is segítik Gianát a munkájában. Végül, de nem utolsó sorban azoknak a fórumtagoknak, barátainknak, akiknek információi, mélyinterjúi nélkül nekiállni sem lett volna érdemes a munkának.


Link: Egy fórumközösség antropológiai vizsgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése