2013. szeptember 5., csütörtök


A yaoi műfaji jellemzői

A yaoinál az első és legfontosabb dolog az, hogy nem törekszik a realitás bemutatására, sem a történetekben, sem a karakterekben. Amit a mangákban és animékben látunk, az mind a női fantázia terméke, női alkotóktól, női közönségnek, célja pedig elsősorban a szórakoztatás.

A szerelem, a szenvedély és a kapcsolatok bemutatása mellett természetesen a szexualitásnak is fontos szerep jut, de emellett nagyon fontos a romantika, a dráma, a humor és az esztétika is, tehát mindazon dolgok, amiket a nők szeretnek. Ha elkezdünk yaoi témában olvasni, sokféle történettel találkozni fogunk. Taláhatunk science-fictiont, véres horrort, izgalmas krimit, thrillert, fantasyt, szívfacsaró drámát, vagy padlónfetrengős röhögőgörcsöt okozó vígjátékot is. Nem ritkák a japán vagy európai történelmi korokban, esetleg valamilyen egzotikus környezetben játszódó yaoik sem. A lényeg persze mindenhol a pár kapcsolata és a szerelem, de a környezet változó lehet. Nem hagyhatjuk ki extremitásokat sem: léteznek bizony BDSM-et tehát szadomazochizmust, és shotacont (kiskorúak szerepeltetése szexuális helyzetekben), tartalmazó yaoik is. Vannak mangák, amelyek főként a szexre koncentrálnak, és van, ahol maximum egy csókot láthatunk, esetleg annyit sem, csak a szereplők tekintete mesél az érzelmeikről. Az egyik végletet a nagyon egyszerű kis fullszex oneshotok, azaz rövid, 25-30 oldalból álló mangák képviselik, más történetekben viszont a párnak hosszú utat kell bejárnia, és köteteken keresztül küzdenie, amíg eljutnak addig a bizonyos firsttime-ig. A szexjelenetek kifejtettsége mangaka- és mangafüggő, van, ahol minden meg van rajzolva premier plánban, és vannak nagyon finom, épp csak rezdüléseket megmutató történetek is.

A két véglet között persze sok minden található, így mindenki kiválogathatja, hogy neki mi tetszik, vagy épp mire van gusztusa.

A yaoira nem jellemző a bonyolult társadalmi problémák és a melegek helyzetének a boncolgatása: a coming out és ilyesmik nem, ill. csak ritkán kerülnek elő. Emiatt sokszor lehet olyan érzése az embernek, mintha csak a pár létezne, és a külvilág nem, vagy esetleg mindenki, aki felbukkan, meleg, mintha ez lenne a természetes. Vannak persze kivételek, ahol az alkotók igyekszenek reálisabb viszonyokat ábrázolni, mint pl. Marimo Ragawától a New York, New York, vagy talán Nitta Youkától a Haru wo Daite Ita, és még említhetnék néhány címet, de ez nem tipikus.

A yaoi mangák artworkjéről általánosan annyit lehet elmondani, (bár persze minden mangaka stílusa különböző), hogy itt nagyon fontos szempont az esztétika és a hangulat megteremtése. A férfialakok szépek: úgy szépek, ahogyan azt a japán nők szeretik, azaz karcsúak, hajlékonyak, szikáran izmosak, széles vállúak, a csípőjük keskeny, a kezük igazi érzékeny ujjú művészkéz, a hasuk finoman kockás, az arcuk pedig bár férfias, egyben nagyon szép is. Gyakoriak a túlságosan elnyújtott, néha irreálisan hosszú kézzel és lábbal, és túl keskeny, hegyes arccal rendelkező szereplők. Vannak alkotók, akire a férfiasabb, erőteljesebb formák jellemzőek, pl. Kazuma Kodaka, és Naono Bohra, de még ők sem rajzolnak nagyon kigyúrt Schwarzenegger típusú figurákat. Általános, hogy a testszőrzetet nem, vagy csak nagyon ritkán ábrázolják. A yaoi nem arról szól, hogy két szőrös férfitest egymáshoz simul. :)

A yaoi a műfaj kialakulása után komoly szabályokkal rendelkezett, amelyek hatása többé-kevésbé most is érezhető, de napjainkban már koránsem olyan meghatározóak, mint régen. A legtöbb yaoiban van egy domináns fél, a seme, aki a kapcsolatban a kezdeményező, és ő viszi a „férfi” szerepet. A szabályok szerint őneki kellett az idősebbnek, a tapasztaltabbnak, és a magasabbnak lennie, és ő volt az, aki ihatott, dohányozhatott és káromkodhatott. Férfias attitűdök a jellemzőek rá: hűvös, nyugodt, cool, titokzatos, karizmatikus, sokszor fenyegető, estenként erőszakos figura, és általában valamilyen hatalommal összefüggő foglalkozást űz, vagy ilyen pozíciót tölt be: pl. orvos, milliomos, gyárigazgató, maffiafőnök, király, császár, isten, fődémon, vagy valami hasonló. Mellette a „női” szerepet az uke tölti be, aki érzelmes, fiatal, külsejében és személyiségében lágyabb vonásokat hordoz, sok esetben egyenesen lányosan szép, és gyakran a seme jelenti számára az első szerelmet és szexuális kapcsolatot.

Manapság azonban már nem jellemző ezeknek a szabályoknak a szigorú betartása, és tulajdonképpen mindenféle sztorival találkozhatunk: nem számít akkora ritkaságnak az alacsonyabb vagy fiatalabb seme, az idősebb, és magasabb uke, a tanárát leteperő diák, vagy a felettesét zaklató katona, és az ágybéli szerepek időnkénti felcserélése (reversible) sem. Ez, legalábbis számomra, pozitív dolog, hiszen így a történetek változatosabbak, és mindenki megtalálhatja a fogára valót. A professzionális yaoi mellett, természetesen még mindig létezik a doujinshi is, hiszen mindig lesznek olyan alkotók és olvasók, akiknek kevés az, amit az original művek adnak. Elmondhatjuk, hogy a népszerű mangák-animék szinte mindegyikéhez készültek és készülnek is yaoi doujinshik, a perverz rajongótábor legnagyobb örömére.:)

Arita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése