2013. szeptember 4., szerda


Yamane Ayano

Született: dec.18 Awajishima
Csillagjegye: Nyilas
Vércsoportja: A

Ayano hazájában és külföldön is nagyon ismert és népszerű mangaka, több művét is kiadták angolul. 2004-ben ő volt a san-fransiscoi YaoiCon díszvendége, s ez idő alatt több interjút is adott. Talán ezért is van az, hogy a többi mangakához képest elég sok személyes információt találhatunk róla.Yamane-sensei 161 cm magas, Hyogo prefektúrában, az Awazi-szigeten született, jelenleg Oszakában él. A szülei még élnek, van egy fiútestvére, és nagyon tiszteli az édesapját. Azt nyilatkozta egy interjúban, hogy optimista embernek tartja magát, és nagy vágya, hogy egyszer körbeutazza a Földet. Szereti az állatokat, kedvence a macska, van is neki egy, amelynek Hikaru a neve. Sokat játszik számítógépes játékokkal, a legprofibbnak a Final Fantasy 7-ben tartja magát. Szereti a filmeket is, kedvencei a Gyűrűk ura, a Szomszédom Totoro és a Rendőrakadémia. Szívesen iszik szakét és eszik tejtermékeket, főleg sajtot, valamint a tengeri herkentyűket is szereti, a zellert viszont utálja. Viszont ha Asami-sama kínálná vele, szó nélkül megenné…

És itt eljutottunk a mangaka munkásságához, amelynek egyik eddigi csúcspontja az előbb említett Asami, illetve a manga, amelyben eme csodás karakter szerepel: a Finder Series.
Persze Yamane-sensei sem profi mangakaként kezdte a pályafutását. Ő is, mint ahogy sokan mások, először amatőr mangákat, doujinshiket rajzolt, elsősorban yaoi témában. 1994 és 2000 között 40 yaoi doujinshit alkotott Inoue Takehiko Slam Dunk című kosarasokról szóló shounen mangájához.
Az első profi mangája 2001–ben jelent meg, ekkor adta ki a Core Magazine a Double Face című, egykötetes mangáját, amely két féltestvér kapcsolatáról szól.

2002-ben megjelent egy oneshotja, a Lock out, a Tokuma Shouten kiadónál, de híressé még ugyanebben az évben a Finder Series (fanfordításban You are my Loveprize in Viewfinder) tette, melynek első fejezete a Biblos kiadó BDSM antológiájában látott napvilágot, így nem meglepő, ha olyan lett amilyen. (Hogy milyen? A BDSM angol betűszó, az utolsó két betű feloldása: szadizmus és mazochizmus. Azt hiszem ezután egyértelmű a dolog.) A két karakter és a történet azonban üvöltött a folytatásért, valamint a kiadó is látott benne fantáziát, így megszülethetett a folytatás is. A Finder series a későbbiekben ugyan már nem tartalmaz klasszikus BDSM jeleneteket, de vitathatatlanul a hardcore yaoi műfajába tartozik. A sensei 2008-ban az ötödik kötettel lezárta a történetet, de kisebb side storyk még várhatók hozzá, hiszen hihetetlenül népszerű: 2007-ben a Libre, a Biblos jogutódja reprintben is kiadta. Angolul is megjelent, a licensz tulajdonosa a BeBeautiful, de a kiadó csődje miatt már nem kapható, maximum használtan lehet hozzájutni. Németül is olvasható a manga, kivéve az első kötetet, amelyet 2009 májusában betiltottak, mivel az illetékes hatóságok úgy találták, hogy pozitív színben tünteti fel a nemi erőszakot.
A Finder Series kötetein belül jelentek meg még olyan, a főszálhoz nem kapcsolódó, önmagukban is élvezhető történetek, mint a Love Lesson, a három részből álló KoiSuru sorozat, a Baked Sweet Glasses, a Cat and Master Dog és a Risky Society.

Ezeken kívül természetesen Yamane Ayanonak vannak más művei is, és közülük jónéhány dicsekedhet méretes rajongótáborral. 2003-ban jelent meg a Core Magazine gondozásában az Ikoku Irokoi Romantan, amely egy ifjú yakuzavezér és egy olasz hajóskapitány romantikus kapcsolatát mutatja be. Ez a manga is nagyon kedveltté vált az olvasók körében, és angolul is kapható a 801 Media jóvoltából. Dráma CD-n is megjelent, sőt OVA-t is készítettek belőle, melynek első része 2007-ben jelent meg dvd-n, nagyon szép, igényes, a történethez illő grafikával. A Romantan egyik kötetének melléktörténete a Guide of Love, amelyben egy ifjú házasságközvetítő és egy nősülni nem akaró egyetemi professzor találnak egymásra. A belőle készült dráma CD-t mindenkinek csak ajánlani tudom, rendkívül, hmm… gondolatébresztőre sikeredett.

2004-ben indult útjára a Tokuma Shouten kiadónál Ayano egy újabb hosszú sorozata, a Crimson Spell, amely jelenleg a harmadik kötetnél tart. A gyönyörűen megrajzolt, izgalmas fantasy történet angolul is megvásárolható a Kitty Mediánál. A németül tudók is örülhetnek, mivel a Tokyopop gondozásában immár ezen a nyelven is elérhető.

Ezen kívül találtam még pár oneshotot, amelyekről nem tudom, mikor jelentek meg: ilyen például a Pure Soul, és a Like a Hero.

Yamane Ayano minden művéről elmondható, hogy hard yaoi: nyílt és néha erőszakos szexjelenetek bőven találhatók bennük. Történeteiben a hangsúly inkább a szexen, az erotikán, az érzelmeken, és mint pl. a Crimson Spell esetében, a kalandon van, nem szándékozik különösebben mély témákat boncolgatni, de ez egy yaoi mangában nem is jelent problémát. Ayano mangáit én magam elsősorban a grafika és a karakterei miatt szeretem. Stílusa kiforrott, nagyon esztétikus, határozott vonalvezetés és elegancia jellemzi. A yaoi mangakákra jellemző módon, anatómiailag tökéletes, magas, vállas, izmos és ugyanakkor mégis karcsú férfialakokat rajzol. Külön érdemes megfigyelni nála az arcokat és arcéleket, amelyek mind nagyon férfiasak, de emellett finom és nemes vonásokat tükröznek. Aztán ott vannak a hajak: a rövid hajú szereplők esetében is nagyon szexi homlokba hulló tincseket rajzol, a hosszú hajúak meg… Hosszúhajfétissel rendelkező yaoifanok számára kötelező olvasmány a Finder Series és a Crimson Spell! És akkor még nem beszéltünk a szemekről… Annyira szépséges szemeket képes rajzolni, és annyi érzelmet a lehető legmagasabb esztétikai szinten kifejezni, hogy az döbbenetes. Ha valaki nem tudja, miről beszélek, vessen egy pillantást a Crimson Spellben Val tekintetére: talán még soha nem láttam az állatias, őszinte vágyat ennyire szépen megrajzolva.
Emellett nagyon jó karaktereket tud kitalálni, akik bár magukon hordozzák a seme és az uke típusok legfontosabb ismertetőjegyeit, ennek ellenére a legtöbb esetben mégsem lesznek sablonosak. A semék általában kifejezetten dominánsak, nagyon férfiasak, és nem ritkán erőszakosak, az ukék pedig sportosak, fiús külsejűek, a nőiesség nem jellemző rájuk. Sok rajongója szerint Ayano rajzolta meg a seme figurák abszolút tökéletes képviselőjét, a Finder Series főszereplője, Asami Ryuichi személyében. Ezzel persze lehet vitatkozni, nem mindenki szereti a Findert és Asamit sem, sőt sokan utálják (igen, megint egy olyan figura, akit nagyon lehet szeretni vagy gyűlölni), de kétségtelen, hogy mind a karakter, mind a történet nagyon népszerű a rajongók körében.

Az itt leírtak tükrében, Yamane Ayano műveit elsősorban a hard yaoi kedvelőinek ajánlanám, azoknak akik elsősorban szórakozni szeretnének. Ne várjunk a műveitől túl nagy mélységeket, komoly gondolatokat, de ha szépen megrajzolt, izgalmas, erotikus yaoit szeretnénk olvasni, akkor nagyszerű választás. 


Művei 


2001. Double Face (Core Magazine) 1 kötet
Scanlation: Secret Haven
2002. Lock out (Tokuma Shouten) oneshot
Scanlation: Secret Haven
Magyar fordítás: Club Shion
Finder Series (Biblos) öt kötet
Angol kiadó: BeBeautiful
Olasz kiadó: Kappa Edizioni
Német kiadó: Tokyopop
Magyar fordítás: Club Shion
Love Lesson (Biblos) oneshot
Baked Sweet Glasses (Biblos) oneshot
Risky Society (Biblos) oneshot
Koi wo Suru Series (Biblos) 3 fejezet
Cat and Master Dog (Biblos) oneshot
Scanlation: Hochuuami, No Deadline
Magyar fordítás: Club Shion
2003. Ikoku Irokoi Romantan (Tokuma Shouten) 1 kötet
Magyar fordítás: Club Shion
Guide of Love (Tokuma Shouten) 2 fejezet
Angol kiadó: 801 Media
Magyar fordítás: Forest Rain
2004. Crimson Spell (Tokuma Shouten) három kötet, még fut
Angol kiadó: Kitty Media
Német kiadó: Tokyopop
Magyar fordítás: Yaoiflowers
Év nélkül: Pure Soul (Biblos) oneshot
Scanlation: Nakama
Like a Hero (Biblos) oneshot
Scanlation: Hochuuami 


Arita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése