2013. szeptember 7., szombatMizushiro Setona: The Cornered Mouse Dreams of Cheese/
Kyuusho wa Chiizu no Yume wo MiruKiadás éve: 2004
Hossza: 1 kötet
Japán kiadó: Judy Comics
Egyéb kiadó: -----

Fanfordítás:
Angol: PresenceDream
Magyar: Yaoiorden


Mizushiro Setona, ahogy azt már az egyik korábbi ismertetőben is említettem, elsősorban shoujo és josei mangaka, de yaoi témájú mangákat is rajzol. A Cornered Mouse Dreams of Cheese az első olyan yaoija, amely az érettebb női közönségnek szól. 2004-ben jelent meg először a Nighty Judy című josei magazinban, majd később kötetben is kiadták. Nálam döntő szerepet játszott abban, hogy megszerettem a mangakát, ugyanis a Cornered Mouse egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy egyesíti magában a populáris yaoik minden előnyét és az alkotójára jellemző – számomra nagyon érdekes és rokonszenves - felfogás-és ábrázolásmódot. Szép a grafikája, romantikus, van drámai feszültség, hot szex és a végén az olvasó megkapja a várva várt happy endet is. Ugyanakkor jellemző rá a sensei más műveiből is ismert mélyebb gondolati-pszichológiai háttér, a remek humor és kifinomult karakterábrázolás is. A mangaka nagyon jól adagolja az összetevőket, így a Cornered Mouse nem lett se túl giccses, se túl nehézkes vagy tudálékos – pont olyan, ami kellemes olvasmányul szolgálhat egy yaoit szerető, de a tinitörténetekből már kinőtt olvasónak.
Kyouichi Ootomo egy 29 éves, kedves, jóindulatú, ugyanakkor jóképű és férfias fiatalember, az a fajta, akiről a lányos mamák álmodnak. De persze ő sem tökéletes: a hűség sajnos, nem erős oldala. Nem azért, mintha kicsapongó természetű lenne, hanem egyszerűen képtelen arra, hogy nemet mondjon. Kissé önző, de rendes pasi, akit a nők nagyon szeretnek, de dróton rángatnak. Tulajdonképpen minden kapcsolatában a másik fél irányít. Az a legfontosabb számára, hogy szeressék, ezért érzelmileg mindig ahhoz a nőhöz kötődik, aki épp vonzalmat mutat iránta. Sodródik az árral, nem tud döntéseket hozni vagy kezdeményezni, inkább megvárja, amíg maguktól történnek körülötte a dolgok.

Egy nap döbbenten értesül arról, hogy a felesége magánnyomozót fogadott hűtlenségei felderítésére. A nyomozó személyében Kyouichi régi barátjára ismer, Wataru Imagasera, aki a főiskolán két évvel alatta járt, és együtt teniszeztek. Hogy Kyouichinek még egy oka legyen a megdöbbenésre, Imagaséről kiderül, hogy meleg, és évekig szerelmes volt belé, őszinte, tiszta szerelemmel. Úgy tűnik, ezek az érzelmek az óta sem halványodtak, mert Imagase a hallgatásért egy éjszakát kér cserébe. Némi csókolózásban kiegyeznek aztán, de ahogy egyre több kalandocskára derül fény, Imagase egyre szemtelenebb lesz, Kyouichinek pedig egyre több erejébe kerül, hogy ellenálljon. Aztán a válást mégiscsak kimondják – Kyouichi házassága már amúgy is a végét járta. A férfi pedig egyszer csak azon veszi észre magát, hogy újdonsült legénylakásában már nincs egyedül. Imagase szinte beköltözik hozzá, főz, mos, takarít és más módokon is gondoskodik szerelme jólétéről.

Imagase – amellett, hogy halál szerelmes - egy potenciális seme. Fogát összeszorítva küzd azért, hogy érzelmei viszonzásra találjanak, és a magát heteronak valló Kyouichi végre beadja a derekát. Ennek érdekében mindent bevet. Kényszert azonban nem alkalmaz, hiszen a történet célja pont az, hogy Kyouichi végre önállóan hozzon meg egy felelős döntést. Magának kell bebizonyítania, hogy adni is képes, nem csak elfogadni, és hogy képes az igaz szerelemre - ezt senki más nem teheti meg helyette. A helyzetét közben megnehezíti az is, hogy egyre másra bukkannak fel a női szereplők, akik könnyebb megoldást, menekülési útvonalat kínálnak a Kyouichinek – de az élet pont azáltal állítja őt nagyon kemény próba elé, hogy végül össze kell szednie a bátorságát, és egy másik férfi mellett, uke szerepben kell felvállalnia magát, hogy boldog lehessen.

A grafika, amint azt fentebb írtam, jóval emészthetőbb, mint a mangaka régebbi műveiben – jó szem kell hozzá, hogy az ember ráismerjen, az 1999 Shanghai vagy a Mister Mermaid alkotójára. Saját észrevétel, hogy ez a fogyaszthatóbbá válás talán kicsit elvett abból az érzelemábrázoló erőből, amivel a régebbi stílusa rendelkezett – bár a Cornered Mouse így is rendkívül megkapó és hatásos. Gyönyörű és szenvedélyes drámai jelenetek vannak benne, amelyek a székhez bilincselik az olvasót. Egy igazán kidolgozott szexjelenettel találkozhatunk a mangában – ez viszont valóban explicit, erősen 18 feletti kategória. A mangát azonban nem csak ezért, hanem a tartalom miatt is, elsősorban a kicsit felnőttebb korosztálynak ajánlom. 

Arita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése