2013. szeptember 7., szombat



Mizushiro Setona: Shanghai 1999/ 1999nen 7 no Tsuki Shanghai


Kiadás éve: 1996
Hossza: 4 kötet
Japán kiadó: Houbunsha
Egyéb kiadó: -------

Fanfordítás:
Angol: Beautiful Soup


Egyszer régen ismertem egy csúnya lányt. Ritkuló haj, savószín, kifejezéstelen szemek, petyhüdt, tésztás bőr, sárga fogak, görnyedt testtartás. Mindig morcos volt, barátságtalan, fensőbbséges és arrogáns. Két év alatt semmi szépet nem sikerült felfedeznem benne. Míg egy hideg téli estén el nem kezdett arról beszélni, hogy életében először szerelmes lett egy fiúba. Azóta is így maradt meg az emlékeztemben – ül a könyvei felett, a szemeiből áradó földöntúli ragyogás széppé varázsolja az egész csúnya kis alakot, és meleg fénnyel tölti be a könyvtárt, a kollégiumot – de szerintem még az űrből is látni lehetett. Gyönyörű volt. Ő jutott eszembe, mikor elolvastam ezt a mangát.
Mizushiro Setona régebbi munkáit nem ismertem túl alaposan – mondhatjuk, hogy csak hallomásból, mert távol tartott tőlük a szépnek nem nevezhető grafika. Csúf előítélet… Aztán kezembe került a 2006-ban megjelent Kyuuso wa Cheese no Yumewomiru/ The Cornered Mouse Dreams of Cheese című műve, amely jött, látott és győzött. Ennek a mangának a grafikájára sem lehet panasz, de nem elsősorban emiatt volt rám nagy hatással, hanem a nagyon érdekes történet, a karakterek és lelki folyamatok rendkívül kifinomult ábrázolása miatt is. Elkezdtem kapiskálni, hogy miért is annyira népszerű a sensei Japánban, és lecsaptam minden beszerezhető mangára tőle. Az első, aminek nekiálltam az 1999 Shanghai volt – amikor megnyitottam az első fejezetet, még nem gondoltam, hogy egy olyan történettel fogok találkozni, amely napokig a gép elé láncol majd.

A rajzok, amiket láttam, nem voltak kedvemre valók. A figurák kezdetlegesnek és kidolgozatlannak tűntek. A profilok különösen fájtak a szememnek – neandervölgyihez méltó állszerkezet és száj, az ajkakon néha csúnya satírral, nyomott homlok, dülledt üveggolyószemek. A vonalak egyszer túlvastagítottak máskor túl vékonyak - mintha Yuki Kaori régi rajzait láttam volna, csak sokkal rondábban. De csak olvastam tovább, bonyolódott a történet, egyre több szál bontakozott ki előttem. A két főhős megismerte, kölcsönösen megpróbálta megölni majd megmenteni egymást, s aztán mikor egy lepattant kégli ajtaja előtt egymás szemébe néztek, egyszer csak bevillant, hogy amit látok, csodaszép.

Nyilván nem mindenki tudja majd túltenni magát a külsőségeken, de ez a manga igazán megérdemel egy próbát – igazi „ismerni kell” darab, főleg azoknak, akik szeretik a drámai történeteket. Mert itt bizony drámáról, sőt tragédiáról van szó – nem könnyű, délutáni olvasmánynak szánta az alkotója. Aki ismeri kicsit is Mizushiro- sensei munkásságát, az tudja, hogy nem kizárólag yaoit, hanem elsősorban shoujot, valamint joseit is rajzol. Ilyen tárgyú mangái sem tartoznak a habosbabos rózsaszín mangák közé, hanem a legjobb shoujo hagyományoknak megfelelően komolyabb, reálisabb témákat, pszichológiai problémákat vesznek elő.

Az 1999 Shanghai olyan fiatalokról szól, akik a társadalom peremén bűnözőként kénytelenek élni. Shanghai egyik városrészében két rivális banda a Xianglongji és a Toulon harcol a területekért. Dawu, a Xianglongji fiatal tagja és Xiaoxue, a Toulon hidegvérű bérgyilkosa egy semleges területen találkoznak, nem tudva, hogy kicsoda is a másik. Végzetszerű a találkozás – mondhatjuk úgy, hogy szerelem első látásra, és hatással van nem csak az ő, hanem a társaik életére is. Helyzetüket a két banda ellenségessége mellett környezetük bonyolult érzelmi viszonyai is megnehezítik. Úgy tűnik, hogy ebben a két társaságban mindenki szerelmes, de a két főszereplőn kívül senki sem abba, aki viszonozná az érzéseit. Ezt van, aki sikeresen titkolja, van, aki kevésbé, így az olvasó előtt lassan tárulnak fel a szereplők érzései, és múltjuk megrázó történései. A jelen eseményei nem különben megrázóak – utcai bandákról lévén szó, egymást érik a véres leszámolások, gyilkosságok, és a szereplők egyre jobban belebonyolódnak a becsület, a hűség, a szerelem és a féltékenység hálójába. A történet vége részben tragédia – bár felvillantja egy napfényesebb, boldogabb jövő képét is.

Az 1999 Shanghait elsősorban a különlegesebb mangák kedvelőinek a figyelmébe ajánlom – nagyon nem tucatyaoi és nem való mindenkinek. Nem a szexjelentek miatt – ezek nem túl részletesek, és elsősorban az érzelmek ábrázolására szolgálnak az apró, de fontos részleteket felvillantó snittek, az egymásba kulcsolódó kezek és a tekintetek. A meztelenséget is bemutató nyíltabb jelentek sem lépnek túl egy bizonyos határt, nemi szerveket például nem ábrázolnak közelről. Az események viszont elég kegyetlenek, tehát ha felhőtlen szórakozásra vágyunk, ezt inkább hanyagoljuk – akkor álljunk neki, ha van hangulatunk és időnk elmélyedni egy komolyabb, történet és karaktercentrikus yaoi mangában. 

Arita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése