2013. szeptember 7., szombat



Morimoto Shuw/Shuu: G-Defend


Kiadás éve: 1994
Hossza: 34 kötet, még fut
Japán kiadó: Toushuisha
Egyéb kiadó: -------

Fanfordítás:
Angol: Essence of Purity, Storm in Heaven


Ez a manga – egyik nagy személyes kedvencem - valószínűleg sokatok számára ismeretlen. Nyugaton még nem jelent meg hivatalosan, annak ellenére, hogy hazájában méretes rajongótáborral rendelkezik, amit az is bizonyít, hogy eddig 34 kötetet ért meg, és még mindig fut.
A történet a közeli jövőben, 2022-ben veszi kezdetét, s egy olyan világban játszódik, amelyben már lehetővé vált az űrutazás, és a technika is hihetetlenül sokat fejlődött. Ennek azonban hátulütője is van: soha nem látott méreteket öltött a bűnözés és a terrorizmus, különböző szervezetek egyre-másra követik el a merényleteket az országok kormányai ellen. A japán parlament a történet kezdete előtt 8 évvel úgy dönt, hogy különleges biztonsági rendszert hoznak létre az országgyűlés épületének védelmére. Ennek működését a kiváló szakemberekből toborzott, külön erre a feladatra specializálódott Biztonsági Osztag felügyeli. Az osztag parancsnoka kulcsfontosságú szerepet tölt be a rendszer és a csoport tevékenységének irányításában, s ezzel a terroristák első számú célpontjává válik. Ennek következtében nyolc év alatt egy embernek sem sikerült egy évnél hosszabb időt megérnie a Biztonsági Osztag élén.

Az egyetlen kivétel a nyolcadik parancsnok, Ishikawa Haruka, akinek hatalmas szerencséje van: mellette áll parancsnokhelyettesként és testőrként Iwase Motohisa, aki kész őt bármitől, legyen az robbanó bomba, pisztoly- avagy puskagolyó vagy száguldó autó – megvédelmezni. Az olvasó számára nagyon hamar nyilvánvalóvá válik, hogy Iwaset nem csupán a kötelességtudat hajtja. A többajtós szekrény méretű, sötét hajú, férfias szuperkatona és biztonsági szakértő korábban a miniszterelnök mellett látott el testőri teendőket. Miután azonban egy látogatás során megpillantotta Ishikawát, nem volt többé nyugta, kiharcolta, hogy a férfi mellé kerülhessen, mint asszisztens. Ők ketten rendkívül jól tudnak együttműködni – lévén mindketten igazi profik. Ishikawa született vezető, bár vaskézzel tart rendet, igazságos, és ő maga sem bújik ki a nehéz feladatok alól. Képes arra, hogy fellelkesítse és motiválja társait, s így igazi közösséget és ütőképes alakulatot szervezzen az osztagból. Minden alárendeltje a rajongásig tiszteli vagy, mint elég hamar kiderül, egy kicsit többet érez iránta. Nagyon vicces tud lenni, ahogy a katonákból alkalomadtán kitör a fangirlizmus: Ishikawa ugyanis amellett, hogy milyen kemény legény, még kifejezetten szép is – igazi hideg szépség, férfias, komoly, kötelességtudó, mégis van benne valami ártatlan és aranyos. (Arita egyik kedvenc uketípusa, yuppiii!!!)

Iwase nem titkolja az érzelmeit, vallomásaival folyamatos ostrom alatt tartja parancsnokát. Ishikawát soha nem vonzották a férfiak közötti kapcsolatok, ő elsősorban a munkájának él, de az igazi protector semeként viselkedő Iwase benne is megmozgat valamit. Mondjuk, elég nehéz is lenne figyelmen kívül hagyni egy kétméteres fickót, aki gondolkodás nélkül utánunk ugrik, mikor épp több emelet magasságból zuhanunk lefelé, egyébkor pedig hatalmas barna kutyaszemekkel esdekel a szerelmünkért – valahogy úgy, mint egy óriási, kissé esetlen bernáthegyi a gazdája figyelméért.:)

Iwase azért nemhiába katona, bátor, és emellett jó helyzetfelismerő – ha nem működik a szép szó és a rábeszélés, nem rest bizony némi kis nyomásgyakorlással meggyőzni Ishikawát arról, hogy ugyan, engedjen már a benne is élő vágyaknak. Így persze Ishikawának nem sok esélye van, hamarosan nemcsakhogy szerelmes lesz, de az érzéseit is képes lesz szavakba önteni.

A komolynak tűnő felvezetés után azt hihetnénk, hogy a G-Defend egy sötét hangulatú, szorongással teli alkotás, de ez nem így van. Vannak drámai jelentek természetesen, hiszen a főhősök életét mindig fenyegeti valamilyen veszély, de a mangaka rengeteg humort és érzelmet visz a történetbe, így a végeredmény egy nagyon kedves, aranyos, néha már-már komédiába hajló yaoi manga lesz. A két főszereplő mellett rengeteg figura is felbukkan, elsősorban az osztag tagjai. Morimoto Shuw egyszer azt nyilatkozta, hogy mindenkinek, még az utolsó háttérszereplőnek is megvan a maga neve és története. Ezek közül jó néhányat alaposan megismerhetünk, mert a G-Defend a Love Mode-hoz hasonlóan epizodikus jellegű, emellett elég erősen „silce of life” típusú történet, így osztag hétköznapjainak bemutatása közben több pár is előkerül. Annak ellenére, hogy az osztag tagjai között tilos szerelmi viszonyt ápolni – ezt a rendelkezést Ishikawa hozta, egy majdnem tragédiába torkolló esemény után, ugyanis két embere a raktárban szexelt, ahelyett, hogy őrködött volna – talán nincs is olyan figura a katonák közt, aki a hosszú történet folyamán ne találná meg élete párját.

A rajzolás nem túl szép – sőt azt is mondhatjuk, hogy csúnya - pláne az elején, mert persze a stílus idővel változik. Mivel a manga több mint tíz éve indult, a grafika az első kötetekben régies, egyszerű, nem hasonlít a sensei mostani alkotásaihoz, például az Arteriskhez. Kevés vonal, kicsit szögletes, anatómiailag nem igazán arányos figurák, elnagyolt, vagy meg sem rajzolt hátterek – az eredmény mégis bájos és szerethető. A mangakának így is sikerül megragadni az érzelmeket, és megteremteni a hangulatot, amely rabul ejti az arra érzékeny olvasókat. Főleg azoknak jelenthet örömet az a manga, akik odavannak a szexis egyenruhákért, és a férfias testalkatú karakterekért: ebből ugyanis itt nincs hiány. Sok akciójelenetet is láthatunk – és most ne a szexuális vonatkozásúakra tessék asszociálni, hanem a hagyományosakra. A történet alaptémája miatt sok mozgalmas eseményt rajzolt a mangaka, amelyek szerintem elég figyelemreméltóra sikerültek.

A manga hardcoresági faktora, mint olyan. elhanyagolható: itt nem elsősorban a szexualitás áll a középpontban, hanem az érzelmek. Ha izzasztó ágyjelenetek nincsenek is, vannak nagyon szép, érzelmes és egy kicsit non-con csókok, szenvedélyes összeborulások, és szex is, de kevés, és az is csak finoman ábrázolva. Nekem személy szerint nem hiányzott több, ez a történet nem arról szól. Pont ezért, kezdők vagy fiatalabbak is nyugodtan olvashatják, és azok is, akik kedvelik a shounen-ait, de a túl hard jeleneteket nem. Olyanoknak is ajánlom, akik a humort szeretik, mert a G-Defend azért nem egy túl rózsaszín, csupa habcsók történet, sokkal inkább épít a komikumra, és a poénokra. 

Arita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése