2013. szeptember 6., péntek



Inarya Fusanosuke: Chrysalis


Kiadás éve: ------
Hossza: oneshot
Japán kiadó: Biblos
Egyéb kiadó: ------

Fanfordítás:
Angol: Futakiri


Inarya Fusanosukének ez a oneshotja a BeBoy Luv magazin egyik Ojayi Special számában jelent meg –azaz egy olyan antológiában, amely idősebb férfiakról szóló történeteket tartalmaz. Talán meglepő, de az ilyen sztoriknak is van keletje Japánban, és úgy látszik, Nyugaton is. Természetesen, idősebb férfiak alatt ne rozoga seméket és fogatlan ukékat értsünk – ezen mangákban, ha idősebbek is a szereplők, azért nem szó szerint öregemberek, és legtöbbjüknek jól állnak a ráncok – aztán persze vannak, akiknek nem, de kivételek mindig előfordulnak.
Mindenesetre a Chrysalisra grafika szempontjából nem lehet panaszunk – az alkotónő neve garanciát jelent a csodálatos rajzokra. A másik dolog, ami a mangaka ismerőinek eszébe juthat, azok a rendkívül részletesen megrajzolt, überhot szexjelenetek – ilyeneket azonban, egy finoman ábrázolt szeretkezés kivételével, ebben a mangában nem fogunk találni. Inarya-sensei eddig angolul elérhető művei közül ez az egyik leglightosabb ilyen szempontból, a hangsúlyt az erotika helyett sokkal inkább a melankolikus hangulatra és az érzések ábrázolására helyezi.

A színhely Costa Rica, a pillangók egyik paradicsoma – amely egyúttal a mennyországot jelenti a velük foglalkozó kutatóknak, fotósoknak is. Ide érkezik meg Hou Hinatsu, a művészi képeiről híres természetfotós, hogy a helyi fajokról készítsen felvételeket. A férfi már nem fiatal, valahol negyven és ötven között járhat – arca kicsit szomorkás, megviselt, mint aki nehéz időket élt át, karcsú alakját körülveszi a magányos emberekre jellemző aura. A szigeten azonban találkozik a múltja egy darabkájával, ami - illetve aki - megváltoztatja eddigi magányos életét, és elhozza egy szebb jövő ígéretét mindkettőjük számára.

A manga különösen szép, gyönyörűek – de nagyon férfiasak - a szereplők, és láthatunk néhány varázslatos ábrázolást a dzsungelről és a pillangókról is. Utóbbiak szimbolikus jelentést is kapnak. Útjuk, amelynek célja, hogy bábjukból kikelve ezer veszélyen át is megtalálják a társukat, egyben az emberek útja is.

Arita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése