2013. szeptember 7., szombat



Takaguchi Satosumi: Sakende Yaruze!/Shout out Loud! 


Hossza: 5 kötet
Kiadás éve: 1995
Japán kiadó: Kadokawa Shoten
Egyéb kiadó:
Angol: Blu Manga


Hisae Shino seiyuu. Immár harminchárom éves, de kora ellenére külseje és hangja is nagyon fiatalos, ezért elsősorban kedves karaktereket játszik gyerekeknek szóló animékben. Egyedül, kissé visszavonultan él, mindaddig, amíg egy nap be nem állít hozzá a fia, akiről Shino eddig azt sem tudta, hogy a világon van. Nakaya tizenhét éves, anyja Shino fiatalkori szerelme, Misao. Kapcsolatukat anno ellenezte a lány családja, ezért Misao eltűnt a férfi életéből, de közös gyermeküket megtartotta. Misao halála után Nakaya nem érzi jól magát szigorú nagyanyja házában, ezért úgy dönt, hogy apjához költözik.
Shino ugyan váratlanul szembesül azzal, hogy apa lett, de egy csöppet sem bánja a dolgot. Miután elsiratja Misaot, akit még mindig szeretett, elhatározza, hogy felelősségteljes apja lesz a nagykamasz kölyöknek. Mindent igyekszik megadni Nakayának, amit eddig elmulasztott. Családfenntartóként azonban a mocskos anyagiakat is fokozottabban kell szem előtt tartania, így el kell vállalnia minden szerepet, amit csak ajánlanak neki. És hol máshol érvényesülhetne egy szexi, csengő hangú seiyuu, ha nem a yaoi dráma CD iparban? Kezdetben Shino iszonyú zavarban van, de aki profi az profi – és hősünk pár felvétel után az egyik legkeresettebb uke lesz ebben a műfajban.

Innentől aztán lőttek eddigi nyugodt kis életének. Először is ott van Nakaya, aki a tizenévesek szokása szerint néha igencsak próbára teszi apja idegeit. A manga első kötete őket helyezi az események középpontjába. Kettejük kapcsolata gyorsan fejlődik, főleg Shino nyitottsága és a köztük lévő kicsi korkülönbség miatt, de pont ezért problémáik is akadnak bőven. Nakaya tehetséges jégkorongozó, így az edzésekről általában sebekkel borítva tér haza – a gyenge idegzetű Shino meg néha majdnem elájul a látványtól, attól meg pláne, mikor fia közli, hogy kimarad az iskolából, mert lehet, hogy terhes a barátnője.

Nakayának sincs egyszerű dolga: nagyon coolnak tartja apja munkáját, de padlót fog, mikor megtudja, hogy Shino milyen dráma CD-ken szerepel azért, hogy eltartsa őt. Nem könnyíti meg az újsütetű apa dolgát Nakaya nagyanyja sem, aki mindent elkövet, hogy visszakapja unokáját. Nakaya és Shino kapcsolata nem hagyományos apa-fiú viszony – az előzmények miatt nem is lehet az – hanem annál egy sokkal érzékenyebb és képlékenyebb valami, ami azonban mindkettőjüknek rengeteget ad.

Aztán ott vannak Shino seiyuutársai, akik úgy tűnik, előszeretettel keverik a munkát a magánélettel. Szegény fickó először maga sem tudja, hogy kollégái némely megmozdulása poén akar- e lenni vagy sem, de csakhamar egyértelművé válik számára, hogy sem Tenryuu Koizumi, a rezidens superseme, sem Mizusawa Teru, a szőke szépfiú nem viccből közeledik hozzá. Mizusawát még csak-csak sikerül leráznia valahogy, de Tenryuu viselkedését nem tudja figyelmen kívül hagyni. Ráadásul fia, aki párszor elkíséri az apját a felvételekre, nála is hamarabb leveszi a helyzetet, és a látottak hatásra elhatározza, hogy megvédi a naiv és ártatlan Shinót a körülötte hemzsegő perverzektől. Aztán fordul a kocka, és ő maga is zavaros helyzetben találja magát, miután megakad a szeme egy bizonyos hosszú hajú, fiatal hokiedzőn. Apa és fia így, ami a pasikat illeti, egy csónakban eveznek, de mi jön ki ebből? Shino pánikba esik, hogy az ő yaoi dráma CD-i, amelyeket Nakaya szorgalmasan végighallgatott, rontották meg a fiút, Nakaya meg rosszul van a gondolattól, hogy valaki „úgy” érhet szeretett apjához. Mindketten próbálják védeni önmagukat és a másikat a csalódásoktól, közben meg igyekeznek küzdeni a boldogságukért, vagy éppen menekülni előle.

Takaguchi Satosumi nem csupán a yaoi műfajában számít elismertnek, hanem a joseiben illetve a shoujoban is, de sokoldalúságát mutatja, hogy seinen mangája is van. Tragikus drámát és vígjátékot egyaránt rajzol, és sok művében fontos szerepet játszik a sport is. A Sakende Yaruze! 1995 és 1999 között futott a Kadokawa Shoten kiadó Ciel című magazinjában, így nem egy mai darab. Ez sok mindenben meglátszik rajta. A rajzolás, a ruhák, a frizurák elég régiesek, de az arcok nagyon kifejezőek – nem a leglátványosabbak, de okvetlenül megütik azt az esztétikai mércét, amelyet az ember lánya egy yaoi manga esetében elvár. Sőt, nekem kifejezetten tetszettek, néhány szépen ábrázolt jeleneten sokáig elidőztem.

A cselekményt illetően bőven találkozhatunk klisékkel. Tipikus, hogy mindenkiről kiderül, hogy meleg, vagy legalábbis biszexuális, valamint az a fajta yada-yada uke viselkedés, amit Shino négy és fél köteten át eljátszik, sem lesz ismeretlen senki számára, aki háromnál több yaoit olvasott már életében. De ne felejtsük el, hogy ez egy régi manga a yaoi hőskorából, abból az időből, amikor a Love Mode is futott, és a Haru wo Daite Ita indult, tehát ami ma szakállas klisé, az akkoriban még viszonylag új volt a nap alatt. Ami pedig ennél is fontosabb: a történet jó, érdekes és eredeti. Már maga az figyelemre méltó, ahogy elkezdődik, és később mindinkább olvastatja magát. A karakterek szimpatikusak és szerethetőek, mindenki találhat közöttük kedvencet.

A mangát a yaoi mellett a josei kategóriába sorolják, nem ok nélkül, hiszen elég komoly témákat boncolgat – de ez a legkevésbé sem jelenti azt, hogy egy komor, nyomasztó olvasmány lenne! Tele van humorosnál-humorosabb jelenetekkel és poénokkal, amelyek félig komolyan értendők, félig meg nem. Shino seiyuu kollégái rengeteget szívatják egymást a yaoi drámák forgatásain, és ezeken kívül is – azok után, hogy a felvételeken verbálisan mindenki megvolt mindenkinek, csak úgy záporoznak az idióta beszólások, és alkalomadtán szerepet kapnak az olvadozó, autogramkérő fangirlök is. Az egyik kedvenc jelenetem, amikor Shino szerepet kap egy sok-sok részes – engem kicsit a Legend of Galactic Heroesra emlékeztető - űroperában. A menedzsere az orra alá tolja a szövegkönyvet, és közli a bámuló Shinóval, hogy: „Ez a manga nagyon híres! Nézd meg mennyi yaoi doujinshi készült hozzá”! A másik legviccesebb rész pedig talán az, amikor Nakaya komoly, előkelő, kimonós nagymamája némi rosszindulattól vezérelve, megvásárolja Shino összes kiadott CD-jét, és elkezdi hallgatni – egy gyengébb szervezetű ember minden bizonnyal belehalna a sokkba, amit a yaoi okoz az öreglánynak.

A Sakende Yaruze! - t azoknak az olvasóknak ajánlom, akik szeretik a klasszikus yaoi történeteket, ahol nem a szexualitás, hanem a cselekmény és a szereplők érzelmei állnak a középpontban. Annak ellenére, hogy josei, szerintem ezt a mangát már az érettebb tizenévesek is nyugodtan forgathatják. Az angol kiadás gazdája a Blu manga, nekik köszönhetően már mind az öt kötet megvásárolható.

Arita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése