2013. szeptember 6., péntekAkizuki Koh/Koide Mieko: Yatteraneeze!


Kiadás éve: 1996
Japán kiadó: Tokuma Shoten
Egyéb kiadó: ----
Hossza: 7 kötet

Fanfordítás:
Angol: DokiDoki
Magyar: Yaoiflowers 


A Yatteraneeze! Koide Mieko egyik legismertebb mangája. A történetet Akizuki Koh írta, ugyanaz, aki a Fujimi Orchestra című regényt, amelyből később manga és anime is készült. Aki szerette a Fujimit, valószínűleg ezt a történetet is szeretni fogja. Az írónő a Yatte esetében is nagy érzékenységgel és mély emberismerettel nyúl a szerelem, a magányosság, az önbizalomhiány és a szereplők önkeresésének témájához, s emellett nem hanyagolja a humoros és drámai elemeket sem. Jellemző a Yatte-ra, hogy hétköznapi, reális emberi problémákat ábrázol, ezáltal valósághűbb, földönjáróbb, mint a legtöbb yaoi témájú manga. Amennyire ismerem Akizuki Koh stílusát, az a véleményem, hogy Yatte egy rendkívül harmonikus, nagyon szép alkotás. Koide Mieko rajzstílusa nagyszerűen passzol az írónő által megteremtett világhoz. Az oldalképek hangulatosak és kifejezők, a karakterdesignről pedig csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A szereplők, bár eleget tesznek annak az esztétikai követelménynek, amit egy yaoi manga megkíván, ugyanakkor valódi középiskolás diákok maradnak, nem válnak belőlük tizenéves szupermenek. Már a Koide Miekoról szóló írásomban is említettem, hogy a mangaka milyen gyönyörű szemeket rajzol: ez itt is érvényes, csodaszépek és nagyon érzelemteliek a tekintetek.
 
A Yatte egy iskolai történet, és bátran állíthatom, hogy ezen a műfajon belül a legkiemelkedőbbek közé tartozik. A főszereplők egyike, a jólelkű és kedves Fujimoto Hiroya, felelősségteljes gondolkodású, szorgalmas diák. Az a fajta, akit mindenki ismerhet a középiskolából: mindig mindent tud az órákon, a tanárok kedvence, de egyébként csendes, és fogalma sincs az olyan dolgokról, mint a népszerű zenekarok, vagy a divat. Hiroya komoly, megbízható, az iskola egyik legjobb tanulója, a diáktanács alelnöke. Szülei művelt, magasan kvalifikált értelmiségiek, és a fiú elszántan dolgozik azon, hogy elvárásaiknak megfelelően bekerüljön egy jó egyetemre. Koraérettsége ellenére azonban sok dologban el van maradva társaitól. Még soha nem volt barátnője, és barátai sem igazán vannak. Nincs önbizalma, hihetelenül naív, és talán gyerekesnek is nevezhejük. Ezt ő is érzi. Nagyon zavarja, hogy az élete nem áll másból, mint a tanulásból, és a diáktanácsban végzett munkából. Ő ugyan szívesen tanul, de nyomasztóan hat rá, hogy minden olyan dologban ügyetlen, például sport, csajozás, és karaoke, amit a többiek menőnek tartanak. A nyári szünet közeledtével elhatározza, hogy véget vet ennek a helyzetnek, és ő is olyan életet fog élni, mint a többi normális tinédzser.
 
Példaképe az egyik párhuzamos osztályba járó Masaki Takashi, az iskola egyik legcoolosabb diákja, aki Hiroya szöges ellentéte. Nagyszájú, mindig vidám, a társaság középpontja, jó humorú, pörgős fiú, kiváló sportoló, és nagyon népszerű mind a fiúk, mind a lányok között. A tanulmányi eredménye igaz, nem túl fényes, de Hiroya számára úgy tűnik, hogy Masaki sokkal teljesebb és érdekesebb életet él, mint ő. Eldönti, hogy megpróbál barátkozni Masakival, és mindent megtesz, hogy hasonlóvá váljon a nála idősebb, vagány fiúhoz. A tanulásban megszokott elszántsággal veti bele magát ebbe a projektbe is, azonban igen hamar megdöbben, amikor kiderül, hogy Masaki másképp gondolja a barátkozást…
 
Kettejük kapcsolata rengeteg buktatón, problémán és félreértésen keresztül bontakozik ki a hét kötet során. Ez alatt Hiroya is felnőttebbé, érettebbé válik, és veszít valamennyit naivitásából is, viszont az is kiderül, hogy bizony Masakinak is van még mit tanulnia a szerelemről és a felelősségvállalásról. A történet folyamán tanúi lehetünk annak, hogy hogyan indul el két gyökeresen különböző habitusú, különböző gondokkal küzdő fiatal a felnőtté válás rögös útján, hogyan keresik és találják meg önmagukat, és közben egymást is.
 Ez teszi a Yatte-t az átlagos yaoinál komolyabb, mélyebb történetté, amely nagyon érdekes és sokatmondó lehet a tizenéves olvasók számára, az idősebbekben pedig nosztalgiát ébreszthet saját fiatalkoruk után. Ezért tulajdonképpen bátran ajánlanám mindenkinek, főleg, mivel nem tartozik a hardcore yaoik közé. Vannak ugyan szexjelentetek, de ezeket az alkotó nagyon szépen, kevésbé explicit módon rajzolta meg. Tulajdonképpen a Yatteraneeze!-t bátran olvashatja kezdő, vagy veterán yaois, tizen- vagy huszonéves, vagy akár harmincas is, mindenki találhat benne olyasmit, ami elvarázsolja. 
 
Arita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése