2013. szeptember 6., péntek



Koide Mieko: Junjou Karen  


    
Hossza: 2 kötet
Japán kiadó: Tokuma Shoten
Egyéb kiadó: -----

Fanfordítás:
Angol: Storm in Heaven, Sweet Lunacy 


Koide Miekonak ez a nagyon szép és drámai mangája 2004-ben jelent meg a Tokuma Shoten kiadónál. A történet iskolai környezetben játszódik, de nem tipikus school-life yaoi. Egyik központi kérdése a bűntudat és a vezeklés mibenléte. Vajon létezhet-e számunkra megbocsátás, ha olyan hibát követtünk el, amely által megfosztottunk valakit az álmaitól?
A manga főszereplője, Shirasaka, testnevelő tanárként dolgozik egy középiskolában. Kedves, sportosan karcsú alakú, szőke, mindig mosolygós fiatal férfi, aki egykor maga is tehetséges atléta volt. Diákjai szeretik, ő az atlétika-klub vezetője, elhivatottan végzi a munkáját. Senki sem tudja azonban, hogy Shirasaka élete merő agónia, fájdalom, és reménytelenség. Az egyetem alatt együtt sportolt Iogi Noriyukival, aki már diákként kiemelkedő atléta, az olimpiai válogatott tagja volt. Shirasakának abban az időben Iogi volt a példaképe, felnézett rá, és nagy megtiszteltetést jelentett számára, hogy az idősebb fiú barátságába fogadta. Annál is szörnyűbb volt, hogy végül Shirasaka okozta azt az autóbalesetet, amelyben Iogi olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy nem folytathatta tovább sportkarrierjét. Shirasaka képtelen volt önmagának megbocsátani, és mivel Iogiról is ugyanezt feltételezte, felajánlotta senpaiának, hogy kérjen tőle bármit, amit csak akar. Iogi pedig a fiú testét és az egész életét kérte: így a történet kezdetekor ők ketten már évek óta élnek ebben a visszás és beteges kapcsolatban. Iogi, aki népszerű televíziós sztár és modell lett, szinte rabságban tartja Shirasakát, akit elsősorban a saját bűntudata láncol a másik férfihoz. Napról napra fásultabban hurcolja magával a múltat, mint egy iszonyú terhet, amelytől nem szabadulhat. Úgy tűnik, Shirasaka az az ember, akinek a világában soha nem süt a nap: már semmit nem remél, és a jövőtől sem vár semmit.

Minden felbolydul azonban, amikor Shirasaka életében megjelenik Tamiya Goushi. A vidám, energikus, kissé balhés diák úgy ragyogja be Shirasaka szomorú mindennapjait, mint egy játékos fénysugár: a tanár már akkor is boldog, ha csak távolról figyelheti a fiút. Mikor azonban a Tamiya közeledni kezd hozzá, és szerelmet vall neki, Shirasaka hatalmas lelki válságban találja magát. Van–e joga még a boldogsághoz? Elhagyhatja-e Iogit? Sőt, elengedi-e őt Iogi? Mit érez a másik egyáltalán iránta? Gyűlöletet és szexuális vágyat? Vagy valami teljesen mást? És különben is, komolyan lehet vajon venni egy tizenéves fiú rajongását?

Aki elolvassa ezt a hétköznapinak nem nevezhető mangát, megtalálja a választ. Nem egy könnyed, szórakoztató kikapcsolódás, akkor ajánlom, ha valami drámait és szívfacsarót szeretnétek olvasni. A rajzolása nagyon szép, igazi Koide Mieko grafika, gyönyörű szemek, karcsú, vékony alakok, szomorkás hangulatú képek, az érzelmek rendkívül magas szintű megjelenítése az arcokon. Itt sem a szexualitás áll a középpontban, bár egy-két ilyen jelenetet találunk benne. Túl fiatal olvasóknak azért mégsem javasolnám, a felnőtteknek szóló mondanivaló miatt. 

Arita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése